Lainakatto -blogi kertoo yrityksensä myyneestä pienyrittäjästä, joka yrityksen myynnin jälkeen joutuu verottajan hampaisiin myyntivoiton verotukseen liittyen. Blogin tarkoituksena on verkostoitua muiden verottajan hampaisiin joutuneiden yrittäjien kanssa. Tämä ei ole suinkaan ainoa tapaus. Yrityksen nimi ja henkilöt ovat keksittyjä. Eurosummat ovat oikein ja todellisuuteen perustuvia. Yrittäminen on hieno ja tärkeä asia. En haluaisi lannistaa yrittäjäksi aikovia.

tiistai 22. maaliskuuta 2016

Uusi takaisku

Uusivuosi sujui leppoisasti. Verojuristin neuvojen mukaisesti tein vuoden 2009 verotusta koskien oikaisuvaatimuksen. Toimitin sen ihan henkilökohtaisesti verohallinnon Myyrmäen toimipisteeseen, jossa se kuitattiin vastaanotetuksi. Tämä varotoimi tehtiin siksi, että jos oikaisuvaatimusta ei olisi jätetty määräaikaan eli 31.12.2015 mennessä, sitä ei olisi pakko ottaa myöhästyneenä enää käsittelyyn, ja sen jälkeen vuoden 2009 verotusta ei voitaisi enää muuttaa. Sinne jäisi se noin 70000 euron tappio, joka myös oli sitä seuraavan 3 vuoden kuluessa jo vanhentunut.

Mutta oikaisuvaatimus siis tehtiin, ja se tehtiin määräajassa. Ja se helpotti. Onneksi satuin olemaan vanhaan hyvään ystävääni yhteydessä, sillä verotoimistosta en tällaista palvelua saanut. Sieltä suunnalta vaan jankutettiin, että sinun olisi jo verovuoden aikana pitänyt maksaa enempi ennakkoveroja, niin sitten ei olisi tullut niin paljon ennakon täydennystä vuoden lopussa. Että oli ihan oma vikasi, kun näin nyt kävi...

Vuoden vaihteen jälkeen jatkoin taas iltaisin talon rakentamista. Marraskuun jälkeen, kun tämä sekoilu alkoi, oli jatkuvasti "takki tyhjä" -fiilis, eikä silloin enää iltaisin huvittanut rakennustöitä tehdä yhtään. Mutta tammikuussa taas sirkkeli lauloi ja vasaran naputus kuului. Mieli oli virkeä.

Kunnes tuli tammikuun 20. päivä 2016.

Verottajalta tuli jälleen postia. Tällä kertaa otsikossa luki maksumuistutus. Verottaja muistutti, että ennakontäydennysmaksusta oli vielä maksamatta 17513,05 euroa. Viivästyskorkojakin oli ehtinyt tulla jo 164,18 euroa. Yhteensä maksettavaa oli täten 17677,23 euroa. Ja maksuaikaa oli annettu 18 päivää - kirje oli päivätty 20.1.2016. Eräpäivä oli 08.02.2016.

Verottaja muistutti, että loppuosa velasta oli edelleenkin maksamatta.

Eräpäivä maksulle oli 08.02.2016.



Soitin taas uudelleen verotoimistoon saatuani tämän kirjeen. Tällä kertaa en enää yrittänyt neuvotella lisää maksuaikaa 08.02.2016 päivämäärälle. Tiesin jo vanhastaan, että maksuajan suhteen en mitään järkevää ehdotusta tulisi saamaan.

Mutta tämän kertaisessa soitossani ihmettelin sitä, että miksi tällainen kirje ylipäätään tuli?

Olinhan juuri jättänyt ihan oikeaoppisesti ja todistettavasti ja määräaikaan mennessä oikaisuvaatimuksen, joka koski vuoden 2009 verotusta. Ja niin minä kuin hyvä ystäväni verojuristikin suhtauduttiin molemmat aika optimistisesti oikaisuvaatimuksen läpimenovaatimuksiin. Joten asiat piti olla jo kunnossa. Ainakin omasta mielestäni. Eli ihmettelin kovasti, että mitä nämä tämmöiset "jos et maksa eräpäivään mennessä, niin uhkaamme ulosottotoimilla" -muotoiset kirjeet oikein nyt sitten meinaa?

Ja vastaus oli, että siinä vaiheessa ei vielä tapahdu mitään, kun oikaisuvaatimus verohallinnon toimipisteeseen jätetään. Se kyllä kirjataan saapuneeksi, mutta se joutuu 6kk käsittelyjonoon, ja vasta sitten asian käsittely alkaa.

Siis mitä hittoa? Ei voi olla totta....

Vai voiko sittenkin olla totta, että valitusten käsittely aloitetaan vasta 6kk viiveellä, mutta samaan asiaan liittyvät ulosottotoimenpiteet voidaan aloittaa välittömästi? Vastaus oli, että kyllä asia on juuri näin. Valitusten käsittely kestää puoli vuotta. Mutta ulosottotoimet voidaan käynnistää välittömästi.

Siis tämähän on aivan uskomatonta?

Mitäpä jos vangitseminenkin tapahtuisi tällaisen samanlaisen proseduurin kautta?

Kertauksen vuoksi - jospa kerron miten laki tässä kohtaa menee. Se menee siis näin: Vangitseminen on siis kaikkein ankarin pakkokeino, ja siitä päättää aina tuomioistuin. Vangitsemisasian yhteydessä tuomioistuin päättää, mihin mennessä syyte vangittua vastaan on viimeistään nostettava. Vangitseminen jatkuu, kunnes toisin päätetään. Vangitsemisasia on käsiteltävä uudelleen kahden viikon välein, jos rikoksesta epäilty sitä vaatii. Ja joka kerran, kun vangitsemisasiaa käsitellään, vangitulla on mahdollisuus itse puolustaa itseään. Se on kansalaisen perusoikeus.

Mutta jos meneteltäisiin tässäkin asiassa samalla tavalla, mitä verohallinto on menetellyt omassa asiassani (ja tuhansissa muissa vastaavissa asioissa siinä rinnalla samaan aikaan), niin silloin verohallinnon valvonnassa vangitseminen tapahtuisikin niin, että vangitsemisoikeudenkäynnissä oikeuspaikalla on nauhuri. Syytetty voi painaa "record play" nappeja, ja alkaa selostamaan omaa kertomustaan nauhalle. Sikäli mikäli hänellä on asiaan jotain sanottavaa. Ja sen jälkeen nauhoitus kirjataan tapahtuneeksi, ja syytetty passitetaan vankilaan 6 kuukauden ajaksi odottamaan vangitsemisoikeuden käynnin nauhoituksen käsittelyä. Jos sitten nauhoituksen perusteella todetaan, ettei vangitsemisen edellytyksiä ollutkaan olemassa, sitten 6kk vangittuna ollut tietysti päästettäisiin vapaaksi.

Kätevää, eikö totta?

Siis yllä oleva voi olla ehkä jonkun mielestä "hauska juttu", mutta itseäni tämä ei nyt välttämättä naurata juuri ollenkaan. Elämme siis oikeusvaltiossa, jossa kansalaisella ei ole mitään mahdollisuuksia puolustaa itseään omassa asiassaan.

Summa-summarum - tähän mennessä olen
a) Anonut vapautusta 2015 jättisuurista veroista. Hakemusta ei otettu edes käsittelyyn. Se oli ennen aikainen, ja käsittely voi alkaa vasta lokakuussa 2016.
b) Tämän jälkeen olen anonut lisää maksuaikaa. Se ei onnistunut, koska en olisi kyennyt maksamaan vaadittua summaa 12 kk aikana, ja sitä pidemmistä maksuajoista ei suostuttu keskustelemaan.
c) Tämän jälkeen olen tehnyt oikaisuvaatimuksen vuoden 2009 verotusta koskien. Alun perin siellähän se virhe oli tapahtunut. Tätä asiaa ei aleta käsittelemään ennen kuin vasta 6kk odottelun jälkeen.

Nämä yllä olevat seikat eivät estä verohallinnon mukaan sitä, etteikö ulosottotoimet voisi kuitenkin alkaa per heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti