Lainakatto -blogi kertoo yrityksensä myyneestä pienyrittäjästä, joka yrityksen myynnin jälkeen joutuu verottajan hampaisiin myyntivoiton verotukseen liittyen. Blogin tarkoituksena on verkostoitua muiden verottajan hampaisiin joutuneiden yrittäjien kanssa. Tämä ei ole suinkaan ainoa tapaus. Yrityksen nimi ja henkilöt ovat keksittyjä. Eurosummat ovat oikein ja todellisuuteen perustuvia. Yrittäminen on hieno ja tärkeä asia. En haluaisi lannistaa yrittäjäksi aikovia.

lauantai 19. maaliskuuta 2016

Maksujärjestelypyyntö verottajalle

Ensin yritin siis anoa vapautusta luovutusvoiton verotuksesta, joka tuntui kovasti kohtuuttomalta, sillä 5.352,00 euron luovutusvoitolle oli määrätty ennakkoveroa yhteensä 22.865,05 euroa.

Verottaja vastasi tähän hakemukseen 30.11.2015 päivätyllä päätöksellä, että ei onnistu. Hakemusta ei edes oteta käsittelyyn, koska se oli ennen aikainen, eikä hakemusta voitu tutkia ennen kuin vasta lokakuussa 2016, jolloin vuoden 2015 lopullinen verotus vahvistuu.

Ongelmana oli edelleenkin noin 3 viikon päähän erääntyvä 22.865,05 euron "ennakontäydennysmaksu". Oli aika selvää, ettei sellaista summaa ainakaan tuossa annetussa ajassa pystynyt millään maksamaan.

Yritinkin sitten seuraavaksi saada lisäaikaa tälle maksulle, ja soitin verotoimiston puhelinnumeroon. Verotoimiston  palvelunumero tällaisissa asioissa on 020 697 028 (Maksujärjestelyt ja perintä, puhelun hinta pvm./mpm.).

Puhelimeen vastannut verovirkailija neuvoi minua ystävällisesti menemään heidän nettisivuillaan sellaiselle sivulle kuin "maksujärjestelypyyntö", joka löytyy tästä linkistä:

https://www.vero.fi/fi-FI/Asioi_verkossa/Kaikki_asiointipalvelut/Maksujarjestelypyynto(19882)

Siellä voi sitten nettikaavakkeelle täytellä omat tietonsa, ja valita itse itselleen parhaiten sopivan vaihtoehdon maksujärjestelyn pituudelle. Vaihtoehdot tässä kohdin nettikaavakkeella ovat 3kk, 6kk, 9kk ja 12kk.

"Jos maksujärjestely hyväksytään, se tulee voimaan heti, kun Verohallinto on käsitellyt asian. Maksuohjelmalla vero maksetaan kuukausittain tasasuuruisissa erissä. Ensimmäinen eräpäivä on kuukauden sisällä maksujärjestelyn hyväksymisestä. Verohallinto lähettää asiakkaalle maksuohjelman ja tilisiirtolomakkeet maksamista varten. Jos maksujärjestelyä ei myönnetä, siitä ilmoitetaan kirjeellä tai puhelimitse." (Suora lainaus verohallinnon nettisivuilta, yllä olevasta linkistä)

Joten, eipä siinä sitten muuta kuin että nettikaavaketta täyttämään ihan siinä puhelun kestäessä... Sehän käy helposti ja nopeasti, kas näin:
Verotoimiston nettisivuilta löytyy nettikaavake maksujärjestelypyyntöjä varten.
Kaavakkeen täyttö sujuikin joutuisasti aina siihen asti, kunnes piti valita maksujärjestelyn pituus. Tässä kohdin verovirkailija selosti, että tulisin saamaan päätöksen maksujärjestelypyyntööni jo noin viikon kuluessa sen lähettämisestä. Ja että minun ei tarvitse ottaa erikseen yhteyttä Verohallintoon, eli sieltä ollaan sitten yhteydessä minuun - myös siinä tapauksessa, että maksujärjestelyä ei jostain syystä myönnettäisi.

Ja edelleen luurin toisessa päässä ystävällinen ja erittäin avuliaalta kuulostava naisääni kertoi, että kun maksujärjestelypyyntöön todennäköisesti vastataan myöntävästi - siis kun ei ole veroja ulosotossa, ja kaikki lähtötiedot on muuten kunnossa, niin todennäköisesti myöntävän päätöksen tulisin saamaan, mutta siihen maksusuunnitelmaan pitää sitten ehdottomasti pitäytyä, eikä siitä saa yhtään lipsua. Muuten asiassa käynnistettäisiin ulosoton toimet.

No, tätä kuulostellessani laskeskelin samalla itse omassa päässäni, että jos laitan täpän kohtaan "12kk", niin silloin maksettavan kuukausierän suuruudeksi tulisi 22.865,05€ / 12kk = 1905,42€. Siis joka kuukausi! Ei kellään tavallisella palkansaajalla ole maksuvaraa näin paljon - tai ei ainakaan minulla ole!

Keskeytinkin sitten siinä vaiheessa ystävällisiä neuvoja jakavan verovirkailijan, että "kuule hei, nyt tässä teidän nettikaavakkeella ei ole ollenkaan sellaista vaihtoehtoa, joka minulle sopisi..."

Että kun perittävän summan suuruus on yli 20 tonnia, ja kun sitä edes ulosottoteitsekään ei voitaisi periä 12 kuukauden aikana minulta, niin en minä voi vapaaehtoisestikaan suostua, enkä pystyisi mitenkään jokaisen kuukauden palkkatuloistani tilittämään teille yli 1900 €/kk - eli että ei onnistu. Mutta ehdotin samalla, että jos sopii että maksaisin vaikkapa 500 euroa joka kuukausi, niin sitten tämä vaadittu summa tulisi maksettua noin 45 kuukauden aikana, eli vähän vajaassa neljässä vuodessa.

Nythän pitää huomata myös sellainen seikka, että kun koko ajan rakennan myös omaa omakotitaloa, niin sekin on myös melkoinen rasite, sekä ajankäytön että eurojenkin osalta...

No tätä asiaa verovirkailija ei ymmärtänyt ollenkaan. Heitä ei siis kiinnosta millään tavalla se, että rakentaako joku autoja, veneitä, taloja tai ihan mitä tahansa, vaan että vaihtoehdot maksujärjestelyssä on 3kk:sta 12 kuukauteen, ja mistään muusta ei edes keskustella!

No yritin sitten taas kerran selostaa, että kun en alun alkaenkaan ole saanut myyntivoittoina kuin 5352 euroa, niin jos siitä summasta oikeasti pitää maksaa yli 20 tonnin verot - niin ei se kyllä nyt vaan onnistu ihan nopeasti, eikä ainakaan yhden vuoden aikajänteellä. Ei sitten mitenkään - ei edes ulosottoteitsekään.

Tähän vaan verovirkailija totesi, että hän ei ota tällaiseen asiaan mitään kantaa. Että verovelka on ihan ja pelkästään minun ongelmani, ja nyt kun kyseessä on ennakkovero, niin minun olisi kuulemma pitänyt maksaa enempi veroja jo verovuoden aikana. Jolloin tällaiselta tilanteelta olisi kuulemma vältytty. Koska verotushan toimii niin, että ensin verovuoden aikana ennakkoveroina kerätään koko ajan veroa, jolloin ennakkoveron täydennystä ei tarvitse maksaa...

No hitto soikoon!

Kyllä minäkin nyt sentään tämän verran tiedän! Mutta kun yrityskaupatkin tehtiin vasta kesällä, niin millä minä olisin syksyyn mennessä voinut maksaa noin suuret ennakkoverot, koska aikaa ei olisi silloinkaan ollut kuin muutama kuukausi!

No, puhelinkeskustelu meni sitten ihan jankkaamiseksi, eikä se loppujen lopuksi johtanut yhtään mihinkään... Nettikaavakkeen kautta tehtävän maksujärjestelypyynnön jätin lopulta lähettämättä, koska mitään sopivaa tai realistista vaihtoehtoa siinä ei ollut.

Kun maksun eräpäivä läheni, niin maksoin eräpäivään mennessä eli 20.12.2015 päivämäärällä saamani myyntivoiton 5352,00 euroa 100%:sti, eli kokonaisuudessaan verohallinnolle. Sillä eihän sitä nyt Suomessa yleensä enempää veroja peritä, kuin mitä on ollut tulojakaan??? Tässä vielä kuvakaappaus pankkitiliotteesta joulua edeltäneiltä päiviltä:

Tilitapahtumia joulun alla 2015. Ylimmällä rivillä on tilitetty 5352,00 euroa verohallintoon.
(Näköjään käyty myös Vantaalla sekä Helsingissä Ravintola Kaarlessa, mutta nämä ei liity tähän juttuun.)


Jännityksellä jäin sitten odottamaan, että mitä ja millä aikataululla mahtaa sitten tapahtua sille jäljellä olevalle 17 tonnille, joka 22.865,05€ verosta jäi suorittamatta. Olin jo aiemmin kysynyt verotoimistosta, että aikooko he ryhtyä tämän osalta ulosottotoimenpiteisiin? Vastaus oli, että kyllä siinä aika suurella todennäköisyydellä niinkin voi käydä.

Summa-summarum tähän astiset tapahtumat:
1) Vuoden 2015 verotuksen muuttamista ja 22.865,05 euron verosta vapautumista koskevaa hakemustani ei edes otettu käsittelyyn. Hakemus oli verottajan mielestä tässä vaiheessa vielä ennenaikainen, lopullinen verotushan valmistuu vasta lokakuussa 2016.
2) Yritys saada lisäaikaa maksun suorittamiselle ei johtanut mihinkään. Verotoimiston virkailija ei edes suostunut keskustelemaan sellaisesta vaihtoehdosta, että maksuaika olisi ollut pidempi kuin 12 kuukautta.

Mitäs nyt sitten seuraavaksi? Sitä jouduin nyt sitten tässä vaiheessa miettimään, enkä oikein itse hyvää ratkaisua tähän keksinyt. Päätin ottaa yhteyttä yhteen hyvään ystävääni. Hän on ammatiltaan verojuristi, ja osaisi ehkä auttaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti