Lainakatto -blogi kertoo yrityksensä myyneestä pienyrittäjästä, joka yrityksen myynnin jälkeen joutuu verottajan hampaisiin myyntivoiton verotukseen liittyen. Blogin tarkoituksena on verkostoitua muiden verottajan hampaisiin joutuneiden yrittäjien kanssa. Tämä ei ole suinkaan ainoa tapaus. Yrityksen nimi ja henkilöt ovat keksittyjä. Eurosummat ovat oikein ja todellisuuteen perustuvia. Yrittäminen on hieno ja tärkeä asia. En haluaisi lannistaa yrittäjäksi aikovia.

maanantai 28. maaliskuuta 2016

Uhkaus toteutui

Blogin tarina alkoi marraskuusta 2015. Tällä hetkellä blogin tarinassa alkaa olla aikaviive kurottu kiinni, ja lähestytään nykypäivän tilannetta.

Verottaja oli useaan otteeseen uhkaillut tai vihjaillut, että jos määrättyä ennakkoveroa ei maksa, sen periminen saattaa johtaa ulosottoon. Maaliskuussa 2016 tämä uhkaus sitten toteutuikin.

Nimittäin 13.3.2016 tuli Itä- ja Keski-Uudenmaan Ulosottovirastosta kirjekuori. Kirjekuoressa oli vireilletuloilmoitus. Toisin sanoen - ennakkovero 2015 oli nyt laitettu perittäväksi ulosottoon.

Ulosottoviraston kirje. Ennakkoverot vuodelta 2015 oli laitettu ulosottoon.

13.3.2016 saapuneella kirjeellä vaaditaan 18.073,31 suoritusta 29.3.2016 mennessä.
Maksuaikaa oli siis annettu noin parisen viikkoa.

Viimeisellä sivulla oli erilaisia ohjeita ja uhkauksia, mitä mahdollisesti saattaa seurata, jos velkaa ei saada perittyä.


Jos ei ihan mukavissa merkeissä alkanut joulun vietto 2015, niin ihan mukavissa merkeissä ei myöskään alkanut pääsiäisen vietto maaliskuussa 2016... :-(

Nyt siis tällä hetkellä tilanne on sellainen, että ensin olen yrittänyt hakea vapautusta 2015 vuoden ennakkoverosta, koska oman näkemykseni mukaan 5352,00 euron luovutusvoittoverolle ei voida asettaa 22865,05 euron veroseuraamusta.

Se on ainakin kiistaton tosiasia, että myyntivoitto (joka oman matematiikkani mukaan lasketaan siten, että myyntitulosta vähennetään ostohinta), niin myyntivoitto on matemaattisesti ja kiistattomasti tuo 5.352,00 euroa. Kauppakirjat ostoista ja myynneistä on toimitettu myös verottajalle.

Paljonko siitä erotuksesta eli myyntivoitosta sitten pitää veroja maksaa? Siitä asiasta on nyt sitten ilmeisesti vähän erilaisia näkemyksiä...

Verottajan näkemys on se, että veron määrä on 22.865,05 euroa. Tällainen luku saadaan käyttämällä "first-in-first-out" -periaatetta, jolloin tämän periaatteen mukaisesti ensin vahvistetaan 2009 verotukseen isot myyntitappiot. Sitten kun ne aikanaan vanhenevat, niihin ei voi vedota, ja sen jälkeen kun myyn loputkin osakkeista, sitten vähennettävää myyntisummasta ei enää käytännössä ole...

Todellisuus on hyvin paljon yksinkertaisempi.

Ostin ja myin osakkeet kahdessa erässä. Jälkimmäisellä kertaa hankitut osakkeet tuli heti myytyä muutaman kuukauden viipeellä samalla hintaa eteenpäin. Myyjänä ollut yrityksen perustajapariskunta jäi eläkkeelle, ja tarvitsin heidän tilalleen uuden yhtiökumppanin. Tämä oli siis ihan normaalia liiketoimintaa.

Ensimmäisellä kertaa ja ennen suhdannekäännettä hankitut kalliimmat osakkeet on myyty nyt kesällä 2015, ja niistä saatu voitto on 5.352,00 euroa. Käytännössä juurikana tämän enempää omalla pankkitililläni ei rahaa myöskään ole.

Jolloin koska omalla pankkitililläni ei tällaista vaadittua 22.865,05 euron summaa ole (rahoitin yrityskaupat lähipiirilainalla, jonka olen nyttemmin jo maksanut pois), niin ainoa mitä minulle jäi, oli myynneistä saatu myyntivoitto, ja seuraavaksi yritin saada lisää maksuaikaa minulle määrätyille veroille.

Verottaja olisi suostunutkin 12 kuukauden maksuaikaan.

Se olisi kuitenkin merkinnyt kuukausittaiseksi maksueräksi yhteensä 22.865,05€ / 12kk =  1905,41 euroa per jokainen kuukausi yhden vuoden ajaksi. Tällaista rahaa tavallisella palkansaajalla ei kuitenkaan kuukausittain ole. Tai ei ainakaan minulla ole! Eikä tällaisia summia voitaisi minulta edes ulosoton kauttakaan kuukausittain vaatia. Täten lisämaksuaikapyyntö päättyi verottajan suuntaan täysin tuloksettomana.

Verotoimistossa ei edes ymmärtänyt mistä tässä asiassa nyt on kyse, vaan virkailija alkoi puhelimessa jankkaamaan siitä, että jos olisin jo verovuoden aikana maksanut kuukausittain enempi ennakoita, niin tältä tilanteelta olisi kuulemma vältytty.

No siitähän tässä asiassa ei ole ollenkaan kyse!

Kyse on siitä, että en ole koskaan eläissäni tällaista 22.865,05 euron rahasummaa nähnytkään - vaan todellisuudessa se myyntivoitto, jonka olen saanut - se oli yhteensä suuruudeltaan osto- ja myyntihinnan erotus eli vain 5.352,00 euroa. Tämän kyseisen summan olenkin jo kokonaisuudessaan verohallinnolle tilittänyt 20.12.2015. Ja koska enempää rahaa ei nyt tähän hätään ole, en ole pystynyt loppuosaa vaaditusta verosta suorittamaan.

Koska en onnistunut saamaan vapautusta vuoden 2015 ennakkoverosta (hakemus oli verottajan ilmoituksen mukaan ennen aikainen, eikä sitä oteta edes käsittelyyn ennen kuin lokakuussa 2016). Ja koska en onnistunut saamaan lisää aikaa ennakkoverojen maksulle, niin seuraavaksi yritin oikaista vuoden 2009 verotusta. Sinnehän ne aiheettomat myyntitappiot oli merkitty. Sillä eihän minulle vuonna 2009 siitä mitään myyntitappioita tullut, että ensin ostin osakkeet - ja sitten myin ne samalla rahalla taas eteenpäin. Tätäkään hakemusta ei vielä olla otettu edes käsittelyyn, koska verottaja ilmoitti, että heillä on tässä kohtaa 6 kuukauden käsittelyruuhkat...

Jos verottajalla mikään muu ei pelaa, niin ulosotto näköjään pelaa - se alkaa per heti, vaikka mitään tekemiäni oikaisuvaatimuksia ei olla otettu edes käsittelyyn.

Nyt sitten seuraavaksi alkaa ilmeisestikin ulosoton toimenpiteet, ja maksusuunnitelman laatiminen ulosottoviraston kanssa. Eikä se ulosottokaan mikään ilmainen palvelu ole. Tähän mennessä uloston kustannus on 210,00 euroa - ja siihen vielä viivästyskorot päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti