Lainakatto -blogi kertoo yrityksensä myyneestä pienyrittäjästä, joka yrityksen myynnin jälkeen joutuu verottajan hampaisiin myyntivoiton verotukseen liittyen. Blogin tarkoituksena on verkostoitua muiden verottajan hampaisiin joutuneiden yrittäjien kanssa. Tämä ei ole suinkaan ainoa tapaus. Yrityksen nimi ja henkilöt ovat keksittyjä. Eurosummat ovat oikein ja todellisuuteen perustuvia. Yrittäminen on hieno ja tärkeä asia. En haluaisi lannistaa yrittäjäksi aikovia.

tiistai 4. syyskuuta 2018

Poliitikot levittelevät käsiään...

Sellainen hyvä puoli tässä työttömäksi jäämisessä on kuitenkin ollut, että on ollut aikaa kiertää erilaisissa toritapahtumissa, ja samalla tavata kansanedustajia ja muitakin poliitikkoja eli heidän taustajoukkojaan.

Kun noissa toritapahtumissa on aina tapana jutella kaikkea asiaa ja asian vierestä, niin olen tietysti usein kertonut, että Suomessa tuloverolaki tarvitsisi pientä fiilausta. Sillä nykyisellään laki mahdollistaa yliverottamisen, mikä terminä tarkoittaa sitä, että veron määrä ylittää sen tulon määrän, jolle vero on määrätty. Siis että vero on suurempi kuin tulo. Toisekseen maksuunpantujen verojen ulosmittaus pitäisi kieltää kokonaan, jos näistä on valitettu, ja oikeuden päätöstä odotellaan.

Hiukan harmittaa kyllä kuunnella, kun poliitikot kiipeävät torin laidalla auton lavalle, ja hehkuttavat sieltä mikrofoniinsa mm. työttömyyden vähenemisellä, niin kohta tässä taitaa itselleni käydä nyt niin, että minä olen Suomen viimeinen työtön, jolloin varmaankin MTV3:n Mika Tommola tulee haastattelemaan minua, että mitä Suomen ainoalle työttömälle kuuluu?

Suomessa Eduskunta eli kansanedustajat säätävät lait. Ja lait ovat siksi sellaisia kuin itse haluamme, ja jos jokin laki on huono, sitä pitää muuttaa, tai sitten pitää säätää uusi laki. Ei tämä ole yhtään tämän vaikeampaa.

Mutta nyt jos näissä toritapahtumissa kertoo tästä omasta ongelmastani poliitikoille, niin kaikki levittelevät käsiään, enkä ainakaan itse usko, että heistä kenestäkään olisi mitään apua. Nimittäin ensimmäinen ongelma on jo heti siinä, että suuri joukko poliitikoista ei edes ollenkaan ymmärrä mikä on yliverotus ja mistä siinä on kyse.

Kerrankin sattui niin, että tulin erään puolueen kahvituvalle, siellä olikin liuta oikein nättejä naisia paikalla, ja kun sitten selostin tätä asiaa, niin kaikki kuuntelivat tarkkaavaisesti miten kerroin, että kun minulla oli myyntituloja noin 5000 euroa, niin siihen tuli veroja yli 20000 euroa, enkä sitten saanut niitä veroja maksettua ja jouduin ulosottoon.

Kaikki kuuntelivat erittäin sympaattisesti, kunnes sitten eräs kansanedustajista pitkän hiljaisuuden ja tuumaustauon jälkeen päätti ottaa puheenvuoron ja alkoi selostamaan, että kuulehan nyt Esko hyvä, nyt sinulla on varmasti käynyt sillä tavalla, että olet varmaankin sekoittanut kaksi asiaa. Eli eihän se veron määrä millään voi olla 20000, jos kerran tulot sinulla on ollut vain 5000, eli nyt tässä on sinulla mennyt kaksi lukua ihan sekaisin. Eli menet vain rauhassa kotiisi, otat verotuspäätöksen uudestaan käteesi, ja luet sen ihan rauhassa läpi. Niin silloin huomaat, että se isompi luku eli se 20000 euroa - siinä on sinut tulot, ja se pienempi luku eli 5000 euroa - se on tuloistasi mennyt vero. Ja näin kotiin päästyäsi koko ongelma katoaa aivan itsestään...

Että tällaisia kansanedustajia meillä :-) Miten tällainen henkilö kykenisi tuloverolakia muuttamaan niin, että oma ongelmani oikeasti poistuisi?

Kävin minä kerran vihervasemmiston teltallakin, kun heille hetken mukavia juttelin, ja sitten he oikein hihasta vetivät mökkiinsä sisälle. Siellä hörpittiin kahvit ja syötiin piparkakkua ja kerroin taas, että miten asiat on joskus pienyrittäjällä hankalia. Sain taaskin suurta sympatiaa, mutta kun aloin verotuksesta puhumaan, niin sitten tulikin mielipiteissä isoja eroja. Joidenkin mielestä yrittäminen oli melkeinpä rikollista puuhaa. Että kun johonkin palveluntuottajaksi otetaan joku firma, niin heti se yritys alkaa vaan kuppaamaan ja vie rahat kaikilta, ja omistajat vetävät isot voitot omiin liiveihinsä. Joten totesin, että eipä taida löytyä tuloverolakiin korjausta tästäkään porukasta...

Olen myös ollut sähköpostilla yhteydessä pariin ministeriin, eli Mykkäsen Kaitsuun, joka on vanha - siis hyvin vanha - tuttu kouluajoilta, jolloin olimme molemmat mukana Espoon Kokoomusnuorissa. Kaitsu lähti virkamiesuralle ja sieltä politiikkaan ja minä perustin yrityksen. Eikä olla nähty varmaan 20 vuoteen. Ja nykyisin Kaitsu on niin kiireinen, ettei hänellä ole juurikaan aikaa tälle tuloverolain yliverotuksen problematiikalle. Se kun ei hänen vastuualueeseen kuulu, vaan se kuuluu oikeusministerille, jossa valmistellaan lait. Joten olen ollut yhteydessä myös oikeusministeri Antti Häkkäseen ja hänen avustajaansa Johannes Sippolaan, jotka molemmat ovat kiitelleet saamastaan postista, mutta en sitten osaa sanoa, onko asialle tehty mitään. Lainsäädäntö on tietysti aina aika hidasta puuhaa, eli jos nyt aloitetaan lain valmistelu, tuskin laki on hyväksytty ennen kuin vasta 5 vuoden päästä.

Parhaat pisteet poliitikkokierroksellani annan ilman muuta Hjallis Harkimolle. Hän on itsekin joutunut usein kärsimään erilaisista verottajan tempauksista, ja hän oli mielestäni ainoa joka ymmärsi tilanteeni heti, ja lupasi että asiaan täytyy saada muutosta, ja että sen eteen hän ainakin tekee kovasti töitä. Mutta paljonko sitten yksi mies saa aikaan ja nyt kun Hjallis on vielä ison puolueen eli Kokoomuksen ulkopuolella, niin ei ne muutokset varmaan tätäkään kautta kovin helpolla synny?

Hjallis kuitenkin otti tämän asian esille omassa Iltalehden blogissaan huhtikuussa 2018 - kiitos siitä hänelle, eli tässä Hjalliksen tekstiä (kuva tulee nopeasti kaksoisklikkaamalla suureksi, niin että näkee jotain ehkä lukeakin?)
Myös veronmaksajien Taloustaito -lehdessä tämä tuloverolain mahdollistama yliverotus ja tappioiden vähennyskelvottomuus yleensäkin on huomioitu, ja se sai palstatilaa Vesa Korpelan kirjoittamana kesäkuussa 2018. Joten olen nyt ehkä vähäsen saanut omaa asiaani julkisuuteenkin jo tuupattua...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti